Rovnaký výrobok, iná hodnota

Úvodní stranaKategorie dotazu: Kalorické hodnotyRovnaký výrobok, iná hodnota
Peter zeptal se před 7 měsíci

Dobrý deň, chcem sa spýtať, prečo majú v tabuľkách rovnaké potraviny (výrobky z potravín, napr.tekvicový chlieb) iné kalorické hodnoty. V takýchto prípadoch neviem, ktorú potravinu označiť. Rozdiely sú aj v desiatkach kalórií…

1 Odpovědi
Lukáš Středa Personál odpověděl 7 měsíci ago

Kalorické tabulky reflektují údaje uvedené výrobci. Máte pravdu, že u jednotlivých výrobků se liší. Hodnotu, kterou uvede výrobce totiž nikdo nekontroluje. Nepředstavujte si, že by někdo měřil skutečný energetický příjem. Výrobce jen někde vezme kalorické hodnoty surovin a ty sečte. Neexistuje oficiální databáze, takže záleží na něm, z čeho čerpá. Tím splnil požadavek EU a víc nikoho nezajímá.
Je to podobně, jako když před lety někdo v USA chybně určil množství železa ve špenátu tím, že se někdo upsal v desetinné čárce. Dlouhá desetiletí lidé věřili, jak je špenát vydatným zdrojem této látky. Železo je esenciální živina, tedy látka, kterou si neumíme vyrobit a musíme ji přijímat v potravě. Podílí na řadě důležitých pochodů v našem těle, takže ho musíme mít v k dispozici v určitém malém množství, ale organismus dodávat železo v potravinách potřebuje. A tím ideálním zdrojem se díky chybě v tabulkách stal špenát. Je otázkou, zda šlo opravdu o chybu, nebo o zakázku na podvod ze strany americké vlády. V tom samém roce totiž byla nadúroda špenátu a USA ho potřebovaly někde udat na trhu v zahraničí. Existuji teorie, že na uvedené vládní zakázce se podílel i pan Disney, když vytvořil svalnatého Pepka námořníka, který získává sílu právě ze špenátu.
Pamatujte na to, když čtete údaje výrobců o kalorických hodnotách. I ti se mohou „splést“, pokud chtějí dodat výrobku dojem dietnosti, mohou „zapomenout“ započítat některou složku. Výrobek se pak lépe prodává. A žijeme v době, kdy peníze jsou na prvním místě.