Sacharidy u syrových potravin

Úvodní stranaKategorie dotazu: Kalorické hodnotySacharidy u syrových potravin
Vojtěch Mašín zeptal se před 5 měsíci

Dobrý den,

Rád bych zkusil keto dietu, při níž zásadní je počítání sacharidů, konkrétně čistých sacharidů (net carbs). Net carbs by měla být hodnota sacharidů po odečtení vlákniny. V US je potřeba vlákninu od sacharidů odečítat, protože jejich cedulky na jídle mají vlákninu zahrnutou pod sacharidy. Ovšem v EU se vláknina a stravitelné sacharidy uvádějí zvlášť, a proto hodnota Sacharidy na jídle by již měla představovat net carbs.

Ovšem, při procházení různého ovoce a zeleniny v Kalorických Tabulkách jsem zjistil, že hodnoty za syrova jsou jiné než by měly podle jiných (zahraničních) zdrojů být. Např:
Avokádo: 6g sacharidů ve 100g. Podle jiných zdrojů by avokádo ale mělo mít jen asi 2g čistých sacharidů.
Maliny: 13g sacharidů na 100g. Jinde se uvádí asi 5g.
Ostružiny: 12g sacharidů na 100g. Jinde se uvádí 5g.
Ovšem mražené ostružiny (jejichž údaje jsou nejspíš z cedulky na obalu) už mají oněch 5g sacharidů na 100g.

Jako možné vysvětlení mě napadá, že zpracované potraviny používají hodnotu z balení (podle norem EU) kde se vláknina a sacharidy uvádějí zvlášť. Oproti tomu údaje pro syrové potraviny se berou z jiných zdrojů, u nichž vláknina je stále zahrnuta pod sacharidy, a nikdo ji neodečte (tudíž je pak hodnota sacharidů vyšší než u hodnot podle norem EU).

Je možné, že se v tomhle stala chyba?

Děkuji,
Vojta

1 Odpovědi
Lukáš Středa Personál odpověděl 5 měsíci ago

Ano, máte pravdu. Kalorické tabulky neurčují obsah kalorií, ale ani sacharidů, tuků či proteinů jinak, než jak je uvádějí výrobci na etiketách.