Sacharidy u syrových potravin

Úvodní stranaKategorie dotazu: Kalorické hodnotySacharidy u syrových potravin
Vojtěch Mašín zeptal se před 11 měsíci

Dobrý den,

Rád bych zkusil keto dietu, při níž zásadní je počítání sacharidů, konkrétně čistých sacharidů (net carbs). Net carbs by měla být hodnota sacharidů po odečtení vlákniny. V US je potřeba vlákninu od sacharidů odečítat, protože jejich cedulky na jídle mají vlákninu zahrnutou pod sacharidy. Ovšem v EU se vláknina a stravitelné sacharidy uvádějí zvlášť, a proto hodnota Sacharidy na jídle by již měla představovat net carbs.

Ovšem, při procházení různého ovoce a zeleniny v Kalorických Tabulkách jsem zjistil, že hodnoty za syrova jsou jiné než by měly podle jiných (zahraničních) zdrojů být. Např:
Avokádo: 6g sacharidů ve 100g. Podle jiných zdrojů by avokádo ale mělo mít jen asi 2g čistých sacharidů.
Maliny: 13g sacharidů na 100g. Jinde se uvádí asi 5g.
Ostružiny: 12g sacharidů na 100g. Jinde se uvádí 5g.
Ovšem mražené ostružiny (jejichž údaje jsou nejspíš z cedulky na obalu) už mají oněch 5g sacharidů na 100g.

Jako možné vysvětlení mě napadá, že zpracované potraviny používají hodnotu z balení (podle norem EU) kde se vláknina a sacharidy uvádějí zvlášť. Oproti tomu údaje pro syrové potraviny se berou z jiných zdrojů, u nichž vláknina je stále zahrnuta pod sacharidy, a nikdo ji neodečte (tudíž je pak hodnota sacharidů vyšší než u hodnot podle norem EU).

Je možné, že se v tomhle stala chyba?

Děkuji,
Vojta

1 Odpovědi
Lukáš Středa Personál odpověděl 11 měsíci ago

Ano, máte pravdu. Kalorické tabulky neurčují obsah kalorií, ale ani sacharidů, tuků či proteinů jinak, než jak je uvádějí výrobci na etiketách.