Hubnutí při imunosupresivní léčbě

Úvodní stranaKategorie dotazu: HubnutíHubnutí při imunosupresivní léčbě
Martina zeptal se před 9 měsíci

Hezký večer, jsem 4 měsíce na imunosupresivní léčbě kortikoidy a imunosupresiva ( medrol a cyclosporin). Bohužel se dost přibírá. Snažím se se jíst jen zeleninu a maso, ale i tak buď váha stojí nebo jde nahoru, když jím tzv. normálně. Už jsem zoufalá. nejen že mám obličej jak balon, ale ještě přibírat :-(. Máte nějaké rady a zkušenosti jak jist?
Moc děkuji za rady  Martina

3 Odpovědi
Kateřina Cajthamlová Personál odpověděl 9 měsíci ago

Pokud máte nasazeny tyto léky, tak je třeba, aby se nejprve zlepšila základní choroba a teprve potom jsme řešila případné přibrání. Na otázku: lze hubnout s léky? mám bohužel drsnou odpověď: s těmi hormonálními určitě ne. Se skutečným shazováním můžete začít až teprve poté, co léčbu ukončíte, během léčby se správně snažíte váhu regulovat vhodným složením potravy. Nepomůže  hladovění, je třeba racionální stravování. Můžete  požádat ošetřujícího lékaře, aby vám zařídil konzultaci s dietní sestrou, abyste to probrala s ní.
Je důležitý aktivní pohyb. Tak se trochu antidotuje efekt přibírání kilogramů. 
U kortikoidů je známé to, že vzniká takový zvláštní typ obezity, takzvaného centripetálního typu. To znamená, že se zvětšuje objem břicha. Bývají také zarudlé tvářičky a strie. K nám do ordinace chodí spousta lidí, kteří kortikoidy berou z velmi závažných důvodů, například pro nějaké autoimunitní onemocnění. Zoufalství z toho, že přibírají, by mělo být nějakým způsobem trošku omezeno tím, že vlastně jejich základní choroba se těmito léky velmi dobře léčí a bez nich by probíhala bolestivě nebo velmi nepříznivě. Po vysazení léčby je třeba shazovat.

Martina odpověděl 8 měsíci ago

Dobrý den paní doktorko, děkuji za odpověď. Bohužel mé onemocnění je vzácné autoimunitní. Jsem velmi ráda, že léčba zabírá. Bohužel se u mně objevují i  nežádoucí účinky těchto léků – Cushingův syndrom, Hirsutismus, vyrážky aj.)Snažím se eliminovat nárůst váhy, ale nejde to zcela, pomalu to leze stále nahoru. Budu dle vaší rady kontaktovat dietní sestru, zda by doporučila lepší jídelníček nežli si ordinuji sama :-).  Martina

Leoš Středa Personál odpověděl 7 měsíci ago

Ano, v případě vaší léčby je potřebná i individuální dietní kontrola. Držím palce, ať to s váhou ustojíte.